Voetbalreis 2016

In juni 2016 hebben Pieter Temminck, Huub Denissen en Jochem de Weerdt de reis gemaakt naar Bukomansimbi om een start te maken met het voetbalprogramma. Het doel van deze reis was het in kaart brengen van het voetbal in het district. Tijdens dit bezoek hebben drie van de vijf sub-counties deelgenomen aan het voetbalprogramma. Een vierde sub-county is bezocht en de eerste contacten zijn hier ook gelegd.
Een uitgebreid verslag van deze reis is hier te vinden.

Evaluatie voetbalreis 2016
Wij zijn van mening dat wij hier iets hebben kunnen bijdragen. We hebben in kaart kunnen brengen wie de trainers zijn van de verschillende sub-counties. We hebben deze personen bij elkaar aan één tafel gekregen en hen laten overleggen hoe zij het voetbalprogramma voor zich zien. Daarnaast hebben wij hen met clinics en workshops laten zien wat wij kunnen toevoegen. We hebben laten zien hoeveel je in één week kan bereiken. Trainingen geven, toernooi organiseren, selectieteam vormen, selectieteam trainen en een wedstrijd met het selectieteam spelen. Daarnaast hebben we meetings georganiseerd waar we de lokale trainers zelf het woord hebben gegeven wat zij willen en hoe wij daar, in Bukomansimbi maar ook vanuit Nederland, een toegevoegde waarde bij kunnen hebben.
Tenslotte hebben wij de mensen hier erg enthousiast gemaakt, spelers en trainers, maar ook de mensen die bij het grote project van C2U actief zijn. Dit voetbalprogramma voelt als een absolute meerwaarde voor mensen van Bukomansimbi.

Ervaringen trainingen
De trainingen zijn ons enorm goed bevallen. Spelers zijn erg enthousiast en hier loopt ook wat talent rond. Wat we merken is dat spelers niet gewend zijn om te trainen binnen een structuur. Daarnaast ontbreekt het hen aan materialen. Kleding en schoenen, veel jongens spelen op blote voeten.
Wij hebben de trainingen onderverdeeld in de volgende thema’s;

Ervaringen TOT (Trainer of Trainers)
De periode dit keer was te kort om echt een TOT op te zetten. We hebben dit keer wel de trainers actief aan het werk gezet. Wij hebben hen ondersteund door tips te geven. Je merkt dat zij geholpen willen worden met wat zij kunnen doen met de trainingen. Wij hebben hen vooral uitgelegd hoe je trainingen kunt opbouwen, zoals hierboven genoemd. Daarnaast hebben wij uitgelegd hoe je de voorbeelden die wij hebben gegeven, op een simpele manier kunt veranderen zodat er een nieuwe vorm kan ontstaan. Tenslotte hebben wij hen allemaal een trainersmap overhandigd met voorbeeld trainingen. Deze map is misschien nog iets te hoog gegrepen, maar we hebben beloofd contact te houden en hen te voorzien van voorbeeld trainingen die wel ingepast kunnen worden.

Ervaringen meetings
We hebben ervaren dat er erg veel draagvlak is voor een voetbalprogramma in Bukumasimbi. Tijdens de eerste meeting werd duidelijk dat ons idee van voetballen op verschillende niveaus (schoolniveau, sub-county niveau en districtniveau) enthousiast wordt ontvangen.
Tijdens de tweede meeting, met trainers uit de verschillende sub-counties zijn daadwerkelijk de doelstellingen uitgesproken.