Duurzaamheid

Met z’n vijven zijn wij de afgelopen maanden bezig geweest met het thema duurzaamheid. Dat was best een beetje vaag in het begin, want er was geen concrete activiteit die wij gingen voorbereiden. Wij hebben ons verdiept in het thema duurzaamheid. Waarom wij dit gingen doen, was voor ons i n het begin best wel onduidelijk.

Waarom duurzaamheid?
AOC Oost is een UNESCO en ECO-school en deze beide organisaties willen meer aandacht voor duurzaamheid. Zit je dus zelf op zo’n “duurzame” school en dan weet je eigenlijk niet wat dat betekent. Vandaar dat wij zijn begonnen met de wat-vraag. Wij hebben uitgezocht:
• wat betekent duurzaamheid?
• wat doen wij als school ?
• wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor Nederland en Oeganda?
• wat wij er zelf aan kunnen doen?

Wat hebben wij gedaan?
In Februari zijn we naar een onderwijsdag van Cleantech Regio Stedendriehoek (CRS) in Zutphen geweest. CRS is opgezet om ervoor te zorgen dat de lokale overheid, bedrijven en het onderwijs samen actief gaan meewerken aan een duurzame toekomst. En wij mochten een presentatie geven over duurzaamheid. Wij hebben bijvoorbeeld uitgezocht wat de grootste bedreiging is voor een duurzame wereld, wat de oorzaken zijn en welke gevolgen de klimaatverandering voor Nederland en Oeganda heeft.
Na de onderwijsdag van CRS werd het al wat duidelijker waarom wij in het Oegandaprogramma ook aandacht geven aan duurzaamheid. Wij hebben een programma bedacht waarin wij niet alleen met jongeren in Oeganda discussiëren over duurzaamheid, maar ook echt iets gaan doen. Het is een wereldwijd probleem, dat je alleen op kan lossen door samen iets te doen.

Wat gaan wij in Oeganda doen?
Wij willen erachter komen hoe onze leeftijdsgenoten denken over duurzaamheid en of zij iets merken van klimaatverandering. Wij willen niet alleen praten, maar net als de andere groepen ook iets actiefs doen. Daarom hebben wij een paar acties bedacht:
• Compenseren van onze vliegreis.
Wij zijn er achter gekomen dat je CO2-uitstoot ook kan verminderen door er zelf iets aan te doen. Onze vliegreis is erg vervuilend en dat kan je compenseren. Dat kost €10 per persoon en met dat geld gaan wij bij UP4S bomen aanplanten. Deze bomen gaan erosie tegen en nemen CO2op uit de lucht.

• Duurzame kooktoestellen
UP4S kookt elke dag 3 maaltijden voor meer dan 700 leerlingen. Dat gebeurt op de traditionele manier; grote pannen op wat stenen. Daarvoor is dus heel veel hout nodig, worden er veel bomen gekapt. Met steun van stichting Tamara en de sponsoractiviteiten van onze school worden er een aantal duurzame kooktoestellen aangeschaft. In de week dat wij er zijn worden de kooktoestellen geplaatst en gaan wij testen of deze kooktoestellen ook veel minder hout gebruiken.
• Bomen aanplanten
Op het schoolterrein van UP4S zijn veel bomen gekapt en op sommige plaatsen is er veel erosie. Wij willen samen met onze buddy’s bomen planten.

• Bezoeken van een ECO_school in Oeganda
Wij hebben contact gezocht met ECO_schools Uganda en gaan in de buurt van Mbarara op bezoek bij een ECO-school. Wat dat oplevert weten wij uiteraard nog niet, maar kun je over een paar weken lezen op de website.

 

erosie-2erosie