De Bukomansimbi Eagles

23-07-2017

Honey is Money|
image1Donderdagavond zijn we met Nathan, de bijenhouder en tuinder van UP4S en een plaatselijke imker naar de bijenkasten van up4s gegaan om honing te oogsten. Er waren niet genoeg beschermende pakken, dus ik stond in eerste instantie te wachten op een afstandje. In Nederland ben ik ooit bij een imker geweest waar het niet nodig was om beschermende kleding te dragen. Hier werd mij verteld dat de bijen wel wat agressiever waren. Ik kreeg het pak aan van Jochem, alleen bij het wisselen hadden wij er nooit bij stilgestaan dat er mogelijk nog wat bijen op je pak konden zitten. Ik had het pak nog geen twee seconde aan toen ik wat bij mijn oor hoorde, het pak ging direct weer uit, maar het was al te laat. De bij had een angel achtergelaten in mijn nek. De oogst van honing viel nog wat tegen, omdat de raten nog niet volledig waren gevuld. Over een paar weken gaan ze de rest van de kasten oogsten.

image5Op vrijdag was er ruimte in het programma voor iets anders dan voetbal en zijn wij in de ochtend naar Masaka gegaan om daar het één en ander te regelen. Masaka ligt op een klein uur rijden van Bukomansimbi en is een grote stad.
We hebben in de middag alleen training gegeven aan de Bukomansimbi Eagles onder 12 en 14, samen met Ibra (trainer van voetbalschool El Cambio uit Masaka) en de twee geselecteerde trainers die de selectie van het district onder hun hoede gaan nemen. Van iedere subcountie hadden de plaatselijke trainers de drie beste spelers uitgekozen, beide teams bestonden dus uit 15 spelers. Elke keer is het weer de vraag of we bij het goede veld staan, of de spelers allemaal komen en welke materialen beschikbaar zijn. Vandaag trainden we in het district Bigasa. Het veld zag er redelijk goed uit, het was in ieder geval groen. Het gras komt wel tot je knieën en het veld is verre van vlak. Wat dat betreft zijn de voetballers in Nederland wel zo verwend met alle goed geregelde randzaken rondom het voetbal. Doordat de bal alle kanten op stuitert valt het me op dat de balcontrole en eerste aanname van de spelertjes erg goed is. Ook zijn ze enorm atletisch en lenig, waardoor ze altijd goed anticiperen op de bal die naar links en rechts stuitert. Na het afsluiten van de training hebben we de spelertjes een goede nacht toegewenst, omdat morgen voor hen het belangrijke toernooi op het programma staat.

24-06-2017

Het toernooi met de Wagagai Warriors, El Cambio en natuurlijk de Bukomansimbi Eagles.
image3Vanochtend stond ik op en was ik toch wel een beetje zenuwachtig. Wanneer ik zelf moet voetballen heb ik altijd wat ik noem een gezonde wedstrijdspanning. Hoe zou dit zijn voor de spelertjes die vandaag gaan voetballen vraag ik me af. Eerst stond er nog een laatste meeting met alle trainers en andere betrokken locals van het voetbalproject op het programma. We hebben met elkaar de afgelopen week geëvalueerd, gesproken over de verwachtingen en doelen opgesteld. Ook zijn wij tijdens de meeting weggegaan en hebben we aan de hand van een aantal opgestelde doelen de trainers gevraagd om onze werkwijze te evalueren. Het was een goed overleg en dat het voetbalproject leeft en zich ontwikkeld is mij nu ik hier in Oeganda ben nog duidelijker geworden. Via Jochem, Huub en Pieter had ik natuurlijk al heel veel informatie gehoord en gezien, maar toch is het zelf ervaren nog vele malen indrukwekkender en mooier.

image4In de middag was het zover, het afsluitende toernooi voor de Bukomansimbi onder 14 en de wedstrijd van de Bukomansimbi onder 12. Vandaag speelden we in Butenga, waar we al eerder deze week waren. Het veld was mooi voorzien van lijnen en er waren netten gehuurd, zodat de goals er vrij professioneel uitzagen. De koppies van de spelertjes zagen er gespannen uit. Wat zal er allemaal omgaan in de koppies vraag ik me af, hoe gaan we spelen, waar kom ik te staan, welke tenues krijgen we aan en welke prijzen kunnen winnen. Het toernooi startte met een wedstrijd tussen El Cambio en de Wagagai Warriors. El Cambio is een voetbalschool waar de spelers dagelijks trainen. El Cambio won de openingswedstrijd verdiend met 2-0. Daarna mocht ons Bukomansimbi Eagles onder 14 het opnemen tegen El Cambio. In de eerste helft, wedstrijd duurde 2x 25 minuten gaven de jongens erg goed partij en vond ik ons zelfs sterker. Echte grote kansen bleven helaas uit en de tweede helft werd El Cambio sterker en scoorde naar wat bleek later de winnende goal. Tijd voor teleurstelling was er niet en uiteindelijk gaat het voor ons als trainers niet om het resultaat maar het proces van ontwikkeling tot een betere voetballer, maar ook tot dankbaar en sociaal persoon. Ik probeer de spelers in mijn beste Engels op het hart te drukken dat ze moeten genieten, dat ze het samen moeten doen en elkaar helpen als het even wat minder gaat. Zelfs Messi of voor de Ronaldo liefhebbers onder ons, maken fouten en leren daarvan. De tweede wedstrijd tegen de Wagagai Warriors lieten de spelers zien dat ze konden omgaan met teleurstellingen. Tot twee maal toe kwamen we achter, maar uiteindelijk werd het 2-2 en hiermee eindigde we op een tweede plaats.

image2Het laatste onderdeel van deze voetbaldag was de wedstrijd Bukomansimbi onder 12 tegen El Cambio onder 12. Na een goede, maar bovenal ontspannen voorbereiding van de spelertjes begon de wedstrijd. Ik was blij om te zien dat de spelers goed mee konden met het niveau van de spelertjes van EL Cambio. In de eerste helft scoorden we net niet, maar werd de lat geraakt. In de tweede helft was het wel raak en werd er gescoord in ons voordeel. Het bleek de enige treffer te zijn en het was de spelers van Bukomsimbi gelukt om te winnen van El Cambio. Wat een super goed resultaat en een mooi succes voor de spelers en alle trainers. Ik was trots op de jongens en trainers.
Alle teams zijn met een goed gevoel naar huis gegaan en het volgende toernooi tussen in ieder geval deze teams is al gepland in Entebbe bij de Wagagai Warriors.
Voor ons als trainers sluiten we voor nu het trainen even af, aankomende donderdag geven we nog één keer een clinic. Ik heb genoten van deze eerste kleine week en voel me bevoorrecht om met deze prachtige mensen, zowel spelertjes als trainers te hebben mogen werken. Al het meegenomen voetbalmateriaal hebben we achtergelaten in het Bukomansimbi district. Door de opgezette organisatiestructuur zijn de spullen allemaal eerlijk verdeeld over de 5 subcounties.

Morgen gaan we naar de andere kant van Oeganda, naar het Queen Elisbeth wildpark. Als aanstaand docent biologie ga ik mijn ogen uitkijken, dat weet ik zeker.
Wordt vervolgd, maar mogelijk wordt het iets lastiger vanwege de beperkte toegang tot wifi.

Marc Hoekstra

twittergoogle_plustwittergoogle_plus