BLOEG dag 2 / BLUG day 2

8 oktober 2016

Om 7 uur staat het ontbijt klaar. Na een korte nacht is het zaak om de bus nu goed in te pakken. De wegen in Oeganda zijn niet overal even vlak, dus onze tassen bovenop moeten stevig vastgesjord worden. Gerard en John (onze chauffeurs) werken hard om alles goed op en in de bus te krijgen. Pieter en Henri gaan Oegandees geld, proviand en water halen voor onderweg. Best een bijzondere ervaring – je haalt voor 300 euro geld bij de automaat en je bent opeens miljonair (1000.000 Oegandese shilling).

dsc01170-533x800We rijden naar Wagagai – een 37 ha groot Nederlands bedrijf dat bloemstekjes exporteert. Hier krijgen we een rondleiding langs de kassen, de koelcellen (best aangenaam bij de redelijk hoge temperaturen) en de faciliteiten voor de werknemers. dsc01160-800x533Vooral de opvang voor de hele kleintjes was een plek waar veel ooooohs en aaaaaahs te horen waren.

En toen was het tijd voor de eerste lange tocht naar Bukomansimbi. Voor een groot gedeelte rijden we langs het Victoriameer – het op 1 na grootste zoetwatermeer ter wereld. Van Entebbe, via Kampala en Masaka (klemtoon op ka) langs vele kleine gehuchten. Bijna elk huis langs de weg is een soort winkel, de gevels zijn beschilderd met reclame voor coca cola of mobiele telefoon aanbieders. Ik ben blij dat John rijdt – er is een bijzondere chaos op de weg waar volgepropte bustaxi’s, fietsen, motoren met drie berijders of een behoorlijke lading (bv 4 matrassen) achterop gebonden en de nodige auto’s proberen ergens uit te komen zonder elkaar te raken. O en dan had ik het nog niet eens over de politie die zwaar bewapend opeens tussendoor komt gereden. Om de zoveel km liggen er puntige gele obstakels op de weg omdat de verkeerspolitie controles houdt.

dsc_0281-450x800We stoppen ook bij de evenaar, het is best een bijzondere ervaring om je precies op de evenaar te bevinden. We krijgen een demonstratie die laat zien dat water op en rond de evenaar een andere kant op draait. Henri is niet helemaal overtuigd van de echtheid van deze specifieke demonstratie – maar het ziet er in ieder geval best indrukwekkend uit.

 

twittergoogle_plustwittergoogle_plus